2022 – rok velkých změn – Brno – doplněno

Po půlroční přestávce píšu tento příspěvek. Během první poloviny roku došlo v obou mých QTH, v Brně i v Rudici, k podstatným změnám.FT-857 zblízka

Změny v Brně se týkaly používaného transceiveru. Abych nemusel stále převážet FT-991A z Rudice, pořídil jsem a krátce používal „autorádio“ FT-857. Pro moje potřeby bylo vyhovující, ale vadilo mi poněkud komplikované ovládání a evidentně značná potřeba chlazení při provozu FT8. I když jsem rádio postupně vybavil SSB i CW filtrem, přece jenom jsem inovoval a pořídil jeho většího bratříčka, FT-897. Filtry jsem pochopitelně přehodil do nového rádia.

FT-897 zbízka Transceiver je podstatně víc „User friendly“ a drobné závady na displeji (chybějící svislé linky) v provozu nijak nevadí. Ostatně tato oblíbená závada byla i na FT-857.DisplejTransceiver jsem doplnil o interfejs Yaesu SCU-17, aby se zjednodušilo ovládání z PC a co nejvíc přiblížilo možnostem, které poskytuje FT-991. Současně jsem z Aliexpresu koupil malý ale výborný CW klíč (pastičku), je vidět magneticky přilepená na transceiveru. Oboje funguje perfektně.

FT-847Doplnění: Koncem roku však i FT-897 odešla do světa a já jsem instaloval FT-847, zakoupenou přes eBay v Německu. Transceiver jsem nechal repasovat, například jenom výměna vyklechtaného přepínače MEMO/VFO, zakoupeného v GB,  přišla na 1200 (Brexit a česká celnice…). Po určitých laboracích jsem zprovoznil CAT, PTT, CW i digi přes SCU-17. FT-847 je výborný transceiver své doby, dodnes velmi používaný pro kontesty i DX provoz na V/UHF, nehledě na možnosti provozu přes radioamatérské satelity. Pro FT8 je však méně vhodný dík velmi účinnému, ale bohužel nevypínatelnému AVC. Proto jsem se ohlížel po jiném transceiveru, který by byl pro moje provozní potřeby vhodnější. Začátkem roku 2023 mi Petr OK2ZR dohodil ICOM IC-7100, ale to už je jiná story.

Komentáře jsou zakázány.